Friday, June 29, 2007

Our first *very* gluten-free chai - 初めて作った絶対グルテンフリーのチャイ

Weather: Cloudy; 63°F
Energy Level: 4 out of 10
Mood: Kind of in a haze with the continuing headache and sleep deprivation...

↑ This
became
this. ↓


Sweet.

(I guess chai should be normally gluten-free by definition - so it's not something to be overly proud of, but since lots of chai mixes have mysterious natural flavors, I got to have fun with this.)

In case anyone is interested, here is the recipe I followed - I added coriander for the heck of it because I had some, but that wasn't in the original recipe (the recipe is kind of a mishmash of what I found on the Web and what Scully told me). I think I might add more ginger next time since we like ginger.

Ingredients
  • 1 T fennel seeds
  • 6 green cardamom pods
  • 12 whole cloves
  • 1 cinnamon stick
  • 1/2 inch ginger, peeled and thinly sliced (that's what it said, but I might skip peeling next time...)
  • 6 black peppercorns
  • 6 coriander seeds
  • 7 C water
  • 2 T loose black tea (you could probably add more depending on what you like; stay away from delicate ones like Darjeeling for this recipe since cinnamon and ginger would overwhelm it.)
  • 3 T honey (this doesn't result in super sweet tea like the ones you might get at Starbucks - the result is more mild with spicy kick. You could put 4 T brown sugar.)
  • 1 C almond milk (any milk)

Since I can't drink regular milk, I made it with unsweetened almond milk. Scully suggested that I might add saffron to make up for the fact my plant-based milk would not be as rich as regular milk. I've always believed the European conventional wisdom that saffron is expensive, but apparently it's quite reasonable if you go to one of the Indian/Pakistani stores in the area. Learn something new every day! Next time I think I'll go to one of those to stock saffron (and other spices).

  1. Grind up spices in a mortar and pestle. (Even better if you dry roast them in a pan beforehand.)
  2. Combine spices and water in a saucepan.
  3. Boil 5 minutes.
  4. Remove from heat and steep about 10 minutes.
  5. Add the tea and bring to a second boil.
  6. Reduce the heat and simmer for 5 minutes.
  7. Strain the mixture and return it to the saucepan.
  8. Add the honey and milk, stirring to dissolve.
  9. You got 8 lovely cups of chai!
Note: Some believe fennel should be added at the last minute, after the second boil. Since we're beginners and still experimenting (and it was late), we didn't discriminate.

I'm sure there are a lot of different ways to make this. I hear each Indian household usually have their own recipe. I'm open to suggestions/tips!

Yummy!
-A

P.S. I think I'll take a break from the computer this weekend - too much typing during the week; now my hands and arms really hurt :P

P.P.S. On second try, we added a piece of star anise and a couple of strands of saffron - made the flavor round and sweet. Yummmm.

天候: 曇り; 17°C
元気度: 4/10
気分: 普通; 睡眠不足と頭痛続きでぼ~っとしている

美味しい生活。

(定義からするとチャイはたいていグルテンフリーの筈なので
威張るほどの事でもないのですが、たいていのチャイミックスには
謎の調味料が入っているので、自分で楽しく作ることとあいなりました。)

興味のある方がいるかいないか分かりませんが、作ったチャイのレシピを
書き留めておきます。 コリアンダーは別に入れなくてもいいのですが、
あったから入れてみました。 そこらへんで見つけたレシピと、Scully に聞いた
ヒントの融合です。 

生姜の味が好きなので、今度は生姜をもう少し入れてみようかな。

材料
  • フェンネル(ウイキョウ)の種 大さじ1
  • カルダモンの種 6個
  • クローブ(チョウジ) 12個
  • シナモン 1本
  • 生姜 1センチほど(皮をむいて薄切りにする、と書いてありましたが、
    皮はむかなくてもいいような気もする。)
  • 黒コショウの種 6個
  • コリアンダーの種 6個
  • 水 7カップ (これはアメリカのカップなので1カップ250ml。でもお好みで)
  • 紅茶(アッサムなど、スパイスに対抗できるよう少し強めのもの) 
    大さじ2 (もう少し入れてもいいと思う。お好みで)
  • 蜂蜜 大さじ3 (黒糖 大さじ4と書いてあったのですが砂糖はあまり
    好きでないので。 甘ったるすぎずスパイスが効きつつもなおかつ
    マイルドな感じになりました。 精白糖は避けると良いようです。)
  • アーモンドミルク (または牛乳、豆乳など、お好みで) 1カップ

私は牛乳が飲めないのでアーモンドミルク(甘味料の入っていないもの)で
作ってみましたが、Scully によると、牛乳や練乳で作れない分、サフランを
入れるともう少し香りが良くなるそうです。 ヨーロッパ系の人の観念で
サフランは高価かと思っていたのですが、近所のインド系・パキスタン系の
スーパーに行けば毎日使うものなのでかなり安く手に入るそう。
いいことを知りましたー。 今度行ってみよう。

作り方
  1. スパイスをすり鉢で擂る。 (その前に乾煎りしておくともっと良い)
  2. スパイス、生姜と水を合わせて入れた鍋を火にかける。
  3. 5分沸騰させる。
  4. 火からおろして10分ほど浸しておく。
  5. 紅茶を入れてもう一回沸騰させる。
  6. 沸騰したら弱火にして5分ほど煮る。
  7. 濾して液体だけ鍋に戻す。
  8. 甘味(この場合蜂蜜)とミルクを入れて混ぜる。
  9. 8カップのおいしいチャイが出来上がり(けっこう沢山かも)。
注: フェンネルは最後の方に、2回目の沸騰をさせてから入れると良いという
説もあります。 うちは初心者だし夜遅くで面倒だったので全部いっぺんに
入れてしまいました。

きっともっといろいろな作り方があるんでしょうね。
インドの人のおうちでは、家庭によってそれぞれ作り方が
違うと聞きます。 (おふくろの味、ってやつかしら?)
なにか提案・ヒントがありましたら教えて下さい。

おいしかった!

P.S. この週末はコンピューターを一切お休みしようかと思います。
今週張り切ってタイプしすぎたかも・・・。 手と腕がとってもいたーい。

P.P.S. 二回目に作った際は、ハッカク(ウイキョウ)を1つと、
サフロンを少し入れてみました。 好みですが、味が丸くなって
もうちょっと甘い感じになりおいしいです。


2 comments:

Daniel Cook said...

Mmm...it was quite tasty. We should do it again. Somehow things are better when you make them yourself. I'm proud that I learned to use a mortar and pestle! Whole spices now tremble at our passing.

Gabi said...

Read my latest blog! :)