Thursday, June 14, 2007

Gluten-free, dairy-free "ice cream"! - グルテンフリー、 カセインフリーの「アイスクリーム」!

Being a celiac who can't eat any wheat, dairy nor egg protein, I often feel like I've got three strikes against me in terms of desserts. I never had much of a sweet tooth to begin with, but being a chocoholic and loving the smell and taste of coffee, there are certain things I miss, like the divine chocolate soufflé at Canlis, or Ben & Jerry's classic Coffee Heath Bar Crunch, or Baskin-Robbins' Jamoca Almond Fudge, etc. Oh, and Daniel proposed me in the Italian gelato shop we frequented in Denver, so we obviously like gelati (that's plural of gelato for you - I didn't know that either). I think these things are associated with good memories and thus hold dear places in my heart. (OK, and they are good - except for Baskin-Robbins; that's a leftover from my early teen memories.)

When I write like this I sound like I ate desserts all the time, but I really didn't. Being a bleeding-heart liberal that I am, we're signed up with Working Assets for long distance calls, so we'd get free coupons for a pint of B&J every month since we moved, and we'd never redeem them. Once we did, our pint would sit in the freezer for months (partially because we are absent-minded and we'd forget it's there). Even when we ate out, getting a dessert was a rarity - maybe a couple of times a year.

But as human psychology goes, once I found out I couldn't have them, I had to obsess over them. As a person who tends to dive into things with gusto (and cool quickly), I tried almost all gluten-free cookies on the market (just when did I ever have cookies at home before?), re-visited soy and rice ice creams, and thought about just having sorbets. Not nearly as satisfying.

I was walking through Whole Foods the other day after my chiropractor appointment, just to pick up some necessities like almond milk (I think it's better than soy milk - I recommend unsweetened vanilla). And this guy behind the sample table says, "Would you like to try a new frozen dessert? It's gluten-free and vegan (thus dairy- and egg-free)." Whaaat? He got my attention in less than a second. I was like, "It sounds like it was made for someone like me!" So I tried a sample - Cherry Amaretto flavor (seasonal) - and it was delicious! With no hesitation I asked him, "Where can I find them?" So I went home with the Coffee flavor and Cherry Amaretto flavor. Yum.

Turns out this stuff is made with coconut milk. It's also sweetened with agave syrup, which has a much lower glycemic index (the rate at which you get the "sugar rush" and subsequent "crush") than sugar - for someone like me who seems sensitive to cane sugar, it's a godsend. And it's all organic. What's not to like???

For those of you who are not in Oregon/Washington area, sorry - right now the company, Luna & Larry's Bliss Unlimited (the product name is Coconut Bliss) seems to be still expanding from their Eugene, OR location. I got mine at Whole Foods (I haven't checked if they carry them at PCC - if they don't, I think I'll ask them if they could). Those of you who are in NW, you're in luck! I urge you to try it so they keep making these! I think it's also a tasty, healthier alternative to ice cream, vegan/dairy-challenged or not.
-A

セリアック病と最近診断されて、小麦・グルテンが食べられない、
しかも乳たん白に卵たん白もアレルギーで食べられないとなると、
デザートに関しては3重バリヤーがあるような気になります。
(和菓子を食べられればいいのだけど。)

昔から別に甘いものが好きだったわけでは決してないのですが
(どちらかと言うと嫌いだったかも)、いい思い出と関わっているせいか、
ときどき思い出して無性に食べたくなるものが幾つかあります。
(それとチョコレートは死ぬほど好きなのと、コーヒーの香りが好き。)

例えばカンリスレストランのチョコレートスフレ(事前に注文する価値大あり)とか、
ベン・アンド・ジェリーのコーヒー・ヒース・バー・クランチ味とか、
サーティ・ワンのジャモカ・アーモンド・ファッジ(これは中学の時好きだった)。
あとそれに、コロラドでよく食べに行ったジェラート。
(折角ジェラートショップが多いシアトルに越してきたのにー。)

・・・と書くといつもデザートを食べてたようですが、
あんまりそういう訳でもありません。
アイスクリームやジェラートを買って帰ってくると、
忘れてしまって何ヶ月も置き去りになることがほとんどでしたし、
レストランで食事してもお腹いっぱいになってしまって
デザートが食べられないことが殆どでした。

でも、人間の心理として、食べられないとなると
無性に食べたくなるものですねー。
禁煙すると前より吸いたくなるようなものかも。

何でも熱しやすく冷めやすいタイプなので、
診断された直後には、
実験と称して片っ端から、その辺に売ってる殆ど全部の
グルテンフリーのクッキーをばくばく食べました。
(前は家にクッキーがあることなんてなかったのに・・・)

豆乳アイスや、お米ミルクで作ったアイスクリームなども
以前食べて、シャーベットだけで生きていくことも
考えたりしましたが、いまいち物足りないものです。
(たいした悩みじゃないけど。)

そんなある日最近、カイロプラクティックに行った帰り
アーモンドミルク(豆乳より美味しいと思う。
甘味料無添加のバニラ味がお勧め)など最低限のものを買うべく
ホール・フーズの中を歩いていたところ、
見本を配っているお兄さんが言うのです。
「新しいフローズン・デザート(氷菓子?)食べてみない?
グルテンフリーでヴィーガン(卵も乳製品も抜いたベジタリアンの製品)だよー」

なんですって!「私のためにあるようなものじゃない!」と
自分勝手なことを言って思いっきり振り向いてしまいました。
見本を食べると、これがけっこうおいしい。
「これ、どこにあるの?」とすかさず聞いて、
チェリー・アマレット(アーモンド)味と、コーヒー味を
買ってほくほく家路につきました。 (^_^)

実はこれ、牛乳の代わりにココナッツミルクで作ったもの。
というとしつこそうですが、ほのかにココナッツの香りがする以外は
結構さっぱりしています。
アイスクリームとシャーベットの中間みたい。

それに、お砂糖の代わりにアガべ・ネクター(リュウゼツランから
採った甘味料。サトウキビからとるお砂糖より GI または
グライセミック・インデックス、血糖値を急速に上がり下がり
させる速度を示す数値が低いので、特に糖尿病の人に
体に良いとされる)で甘くしてあって、
頭にガツンとくる甘さがありません。
(ときどきお砂糖の入ったものを食べると
腹痛や頭痛をおこす私にとっては朗報。)
しかも原材料すべて有機栽培。 インスタントお気に入りです!

オレゴンの会社、ルナ&ラリーズ・ブリスというところが
作っているココナッツ・ブリスという製品です。
今はオレゴンとワシントン州でしか買えないようですが、
もっと広がるといいなあ・・・
(オレゴンとワシントンに住んでる方、良かったですね!)

私は前述のようにホール・フーズで買いましたが、
PCCで売ってるかはまだ確かめていません。
売ってなかったら、「これお願い置いて!」と
頼もうと思っています。
牛乳が別に食べられる人でも、
ココナッツ・ミルクの方が体にいいので、
良かったらときどき代わりに食べてみて下さい。

3 comments:

Gabi said...

Hey it's Gabi from the study. Just a quick note to say hi and to tell you that I started my own blog based all about my experience with Fibro. If you want to check it out:

http://groverkitty.blogspot.com/

Have a good day and I'll see you on Wednesday :)

Daniel Cook said...

Mmm...even as someone who eats all forms of deserts, this one is right up there with the best creamy treats.

My personal favorite is the cherry. Add a warm brownie and a side of fresh berries and you are sinning in luxury.

Aya said...

Hi Gabi! Glad you stopped by - that's totally cool you started your blog. I think it's therapeutic...

Mmm, cherry flavor was good. Next time I make gluten-free vegan brownie, I'm using fake soy butter! That way we can be more sinful :-)